Tomatensoep met babbeltjes
Marina, vrijwilliger bij Accolage
‘Buren helpen buren’, dat is Accolage in het kort. Een burenhulpnetwerk dat buren op verschillende plaatsen in Brussel met elkaar verbindt en zo informele zorg faciliteert. Eén van de antennes van Accolage is gevestigd in het Gemeenschapscentrum Elzenhof in Elsene. Marina Van Bogaert is sinds 2022 vrijwilliger in het Gemeenschapscentrum en doet er ook vrijwilligerswerk voor Accolage. Ik sprak af met Marina in het Gemeenschapscentrum Elzenhof. Het is er erg druk, er spelen kinderen in de tuin. Marina begroet mij heel spontaan.
Welk vrijwilligerswerk doe je hier?
Ik help mee met het soepproject van Accolage. Met een vrijwilligersteam maken wij elke maandag soep. Iedereen is welkom. De bedoeling is dat mensen die eenzaam zijn en nieuwkomers die Nederlands leren samen soep eten en zo nieuwe mensen leren kennen. Ik breng ook soep naar mensen die niet meer mobiel zijn en zelf niet tot hier geraken. Ik blijf daar dan even om een klein praatje te maken. Eigenlijk is de soep een middel om een beetje sociaal contact te hebben en de mensen uit hun sociaal isolement te halen.
Via Accolage help ik een dame uit de buurt. Zij stapt met een rollator. Geestelijk is ze nog heel goed. Ik begeleid haar bijvoorbeeld naar een medische afspraak. Weet je, een ziekenhuisbezoek kan moeilijk zijn. Je inschrijven, goed begrijpen wat een dokter zegt … Daarom ga ik met haar mee. Ik help haar soms met boodschappen of haal medicatie voor haar. Een tijdje geleden is ze geopereerd, dus dan was het erg druk voor mij. Er waren veel onderzoeken en medische controles. Dan was ik minstens één keer in de week met haar op stap. Daarom wil ik het vrijwilligerswerk beperken tot één persoon, zodat dat ik heel goed met haar kan afstemmen rond de hulp.
Ik doe verder ook nog van alles in het gemeenschapscentrum. Ik help bijvoorbeeld in de tuin en op de pizza-avonden. Twee zaterdagen per maand kunnen de mensen uit de buurt hier heel goedkoop pizza komen eten. Die pizza is eigenlijk een laagdrempelige manier om de mensen naar hier te brengen, elkaar en de activiteiten van het gemeenschapscentrum te leren kennen. We hebben met de vrijwilligers ook eens geholpen bij een Iftar maaltijd. Er waren meer dan 120 mensen. Niet alleen moslims, maar ook andere mensen uit de buurt. Dat was echt wel heel fijn om als vrijwilliger aan mee te werken.
Wat heeft jou gemotiveerd om vrijwilligerswerk te doen bij Accolage?
Ik heb in mijn leven veel mooie dingen mogen meemaken. Ik wou graag iets terug doen op een manier die voor mij ook leuk is. En ik doe het ook voor het sociale contact, zodat ik zelf niet geïsoleerd raak. Ik vind Accolage een mooi initiatief.
Is er een situatie tijdens je vrijwilligerswerk die echt indruk op jou heeft gemaakt?
Af en toe bedanken de mensen die soep komen eten ons voor wat we doen. Dat is heel fijn. We kregen al eens macarons of chocolaatjes als bedanking. Wij zijn daar dan zo blij mee. Je doet het niet voor die bedanking. Als ze je niet bedanken, dan is het ook goed, dan doe je het ook.
Bij de dame die ik begeleid merk ik dat ze over mij spreekt alsof ik haar beste vriendin ben. Soms zegt ze zelfs dat ik haar dochter zou kunnen zijn. Dan pakt ze mijn hand vast. Ze heeft het soms moeilijk, en dat ze dat wil delen met mij apprecieer ik. Ze geeft mij haar vertrouwen en ze toont dat ze blij is met wat ik doe. Dat raakt mij.
Zie je dat Accolage impact heeft op de mensen?
Ja, dat is een fantastisch initiatief echt waar.
Helemaal in het begin dat ik bij Accolage was, was er een alleenstaande dame bij ons in de buurt die dringend moest verhuizen. Ze hebben mij gevraagd of ik haar kon helpen. In principe doen wij dat niet, wij zijn geen verhuisfirma. Maar dat was iemand die echt in nood zat dus we hebben haar samen geholpen. Dat zijn kleine zaken en dat heeft impact op de mensen.
En hoe verloopt de samenwerking met andere vrijwilligers?
Heel goed. Zeker met de mensen van het soepteam: dat is fantastisch. Het maakt mij gelukkig dat we met verschillende nationaliteiten in het team probleemloos samenwerken. Zo bieden we mensen een plaats waar ze zich veilig en gewaardeerd voelen. Geven is krijgen. Als we op die manier allemaal een sprankeltje geluk in deze wereld - die wel in brand lijkt te staan – brengen, maken we samen de wereld lichter.
En zijn er ook al uitdagingen geweest voor jou?
Ja, helemaal in het begin toen we die soep gingen maken, dat was nieuw voor mij. Je weet niet of daar mensen naartoe zullen komen. Hoeveel soep moet je maken? Dat was een uitdaging. Intussen loopt dat heel goed.
En dan ook de eerste keer langsgaan bij de dame die ik help. Die stap zetten. Hoe ga ik dat aanpakken? Maar dat was maar een hele kleine stap eigenlijk want dat is zo goed gelopen.
Hoe zie jij je toekomst bij Accolage?
Eén persoon begeleiden is momenteel genoeg voor mij. Omdat dat soms heel intensief kan zijn. Ook omdat ik hier nog in de tuin werk en andere zaken doe. Ik wil ook nog wel vrij zijn. Soms help ik onverwacht iemand anders uit de buurt als het echt dringend is en Accolage me opbelt. Als dat er af en toe eens bij komt, dat vind ik niet erg. Zolang ik zelf fysiek goed ben wil ik hier graag zo lang mogelijk vrijwilligerswerk doen.
Kan iedereen hier werken als vrijwilliger?
Ja, iedereen, jong of oud, is welkom. Contacteer gewoon Accolage en kijk samen wat mogelijk is.
Heb je tips voor iemand die wil starten met vrijwilligerswerk?
Als je zin hebt om dat te doen, probeer het. Zet die stap en zie wat er op je afkomt. Gebruik je talenten en vaardigheden. Als je voelt dat het niet werkt met de persoon of de activiteit, wees dan eerlijk met jezelf en met de organisatie. Zeg dan: het is toch niet mijn ding, ik stop ermee. Maar ik zou vooral zeggen: gewoon doen. Je krijgt er zoveel voor terug.
Marina, ik wil jou heel erg bedanken voor het interview.
Interview: Nur Layla Hadri
Foto: Birte Verhaegen